Nytt virkeslager – byggt i trä förstås!

Virkeslager ABT i Broaryd

Leider ist der Eintrag nur auf Schwedisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

– Vi älskar trä, jobbar med trä och gillar att se trä omkring oss, säger kvalitetsansvarige Daniel Skarstedt om det nya virkeslagret på ABT.

Det har varit ett hårt tryck på lagerutrymmena på ABT i Broaryd en tid.  Vid sidan av den egna produktionen av pallkragar utför man även hyvling på legobasis, på uppdrag av olika sågverk. Det är en tjänst som det är stor efterfrågan på och alla tillgängliga utrymmen på ABT har tidigare tagits i anspråk för att härbärgera färdighyvlat virke som väntar på att levereras till kund.
Men nu är ett nytt virkeslager byggt för att skapa bättre förutsättningar. 2 000 kvadratmeter stort är det nya lagret och byggt i trä, med stora limträbalkar som bär upp den elva meter höga konstruktionen. Fem miljoner kronor summerar investeringen sig till.
– Det är Martinsons i Bygdsiljum som har levererat balkarna, rest stommen och lagt taket, berättar Daniel.
Att bygga lagret i trä, istället för stål och plåt var ett ganska naturligt val för ABT.
– Vi älskar trä, jobbar med trä och gillar att se trä omkring oss, säger Daniel Skarstedt.
Träet har många fördelar som byggnadsmaterial. Inte minst ur klimatsynpunkt. Dessutom har det uppenbara estetiska fördelar. Det är nästan en katedral stämning i det nya virkeslagret, med ljuset som silas in mellan gliporna i fasadpanelen..
Men det är inte enbart det hyvlade virket som kommer att härbärgeras i lagret.
– Nu har vi bra utrymme för pellets också, säger Daniel.
ABT tillverkar pellets av spånet som blir en restprodukt i sågningen av virket. Just nu är det inte högsäsong för eldningspellets, men det är en produkt som kan användas som stallströ också.

Hur är trycket på produktionen nu annars?
– Det har varit stor efterfrågan på odlingskragar ett tag. Men nu finns de ute i butikerna och det har lugnat ner sig lite, berättar Daniel.
Det är i industrin annars, som efterfrågan på pallkragar finns. Den går för högtryck just nu. Så efterfrågan pallkragar finns.
– Men vi har inte slagit i taket än, vi har fortfarande plats för fler ordrar.
Med det nya virkeslagret fungerar logistiken bättre också.
– Nu kan vi lagra det hyvlade virket lite längre och vi har fått bättre med plats åt våra pallkragar i de gamla delarna.

Säckar med pellets, ABT i Broaryd

Pelletssäckar i nya lagret.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.