Industrin självklart karriärval för Jonas

Johannes Backsten ABT i Broaryd

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jonas Backsten kommer till ABT med en färsk högskoleutbildning. Industri och landsort är givet för Jonas, som själv kommer från Nissaryd.

Jonas har nyligen börjat arbeta på ABT i Broaryd. Han håller på att sätta sig in i hur produktionsplaneringen fungerar på företaget.

Detta är ju träindustri, med tillverkning av pallkragar som huvudprodukt, vad särskiljer den från annan industri tycker du?
– Produktionsflödena liknar mycket varandra i alla producerande företag. Men här jobbar vi med trä. Det är mycket trevligare än metall, som jag jobbat med innan. Att känna doften av trä när man kommer till jobbet på morgnarna, det är fint.
Ett av industrins stora problem är kompetensförsörjning. Särskilt industriföretag på landsbygden brukar ofta uppleva problem med att rekrytera människor med rätt kompetens. Ungdomar drar sig mot storstäderna efter sin utbildningar i stor utsträckning. Men Jonas är ett exempel på det motsatta. Han kommer från Nissaryd och jobbar i Broaryd.

Är du en landsbygdskille?
– Absolut. Det är så jag är uppväxt och det trivs jag med.

Vad är det för utbildning du har gått?
– Modernt ledarskap och industriell styrning, vid Växjö universitet.

Tar du med dig något från högskolan som du har nyttan av nu i praktiken?
– Det finns jättemycket förstås. Men det ska appliceras i verkligheten, det går inte göra exakt enligt skolboken, det funkar sällan.

Hur kommer det sig att du har sökt dig till industrin?
– Jag har alltid varit intresserad av industrin. I våra trakter finns det också stora möjligheter, det finns gott om industriföretag.

Du kommer inte flytta till storstan då?
– Nej, absolut inte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.