Pallkragar och värme från Broaryd

ABT Pallkragar Anders Baard Martin Bard

Pallkragar är huvudprodukten för ABT i Broaryd. Men företaget utvecklas och breddar sig. Produktionen handlar inte enbart om emballage till industrin längre, utan lika mycket om människors omsorg om djuren, intresse för odling och behov av värme.

Anders Bard Träprodukter AB i Broaryd genomgår just nu en förvandling. Utåt syns det i en ny hemsida, ny logotype och lite annorlunda approach mot tidigare. Från att ha varit ett företag med stort fokus mot att förse industrin med emballage, är man idag ett företag med ett bredare register.
– Det är viktigt att vi breddar oss, med fler produkter i olika branscher blir vi mindre konjunkturkänsliga, säger Anders Bard som är vd och ägare.

Pallkrage med avdelare från ABT i Broaryd

Pallkrage med avdelare.

Nya marknader
Tidigare har ABT haft ett stort och tungt ben i fordonsindustrin. Det har sina stora fördelar att ha förtroendet att leverera till några av världens mest respekterade fordonstillverkare. Baksidan av det är att fordonstillverkning inte enbart har toppar i sina konjunkturcykler, utan även sina dalar.
Genom att komplettera och gå in i nya marknader vill ABT skapa nya förutsätningar för sin produktion. Företaget är idag ett av Skandinaviens största tillverkare av pallkragar. Kunnandet i träbearbetning tar man med sig in i nya produktsegment.
Odlingskragar är ett exempel på hur en ny marknad har öppnat sig för ABT. Redan idag hittar pallkragar från Broaryd ut till odlare runt om i landet. Där kommer det att hända en hel del framöver.
– Vi har flera nya produkter i pipelinen, som hör ihop med odlingskragar, berättar Martin Bard, som är ansvarig för export och försäljning och dessutom son till Anders Bard.
Men vilka typer av produkter det är vill han inte berätta riktigt än. Det kommer att lanseras under året.
Man har stora förhoppningar på odlingskragarna och de kommande kompletterande produkterna. Odling är konjunkturmässigt lite som motsatsen till fordon.
– Om det är lågkonjunktur så slutar folk inte odla för det, säger Anders.

Briketter för eldning

Briketter från Broaryd.

Värme måste människor ha
Värme är en annan produkt från ABT. Eller bränsle, rättare sagt. Från sin produktion får man träspån som en restprodukt. Detta används till att tillverka bricketter som säljs till fjärrvärmeverk och till pellets, som mest går till hushåll för värmeproduktiuon.
– Pellets är väldigt viktigt för oss, som komplement, säger Anders.
Värme måste människor ha, oberoende av världsläget, så det är en i det närmaste konjunkturokänslig produkt.

Pellets från ABT i Broaryd.

Pellets från ABT levereras i säckar.

Från Broaryd till världen
Djurhållning har också blivit en marknad som ABT bryter sig in i. Träpellets har visat sig utmärkt att använda som stallströ, främst för hästskötsel.
– Fördelen med pellets som  strö är att hanteringen blir enkel och dammfri, säger Martin som tror mycket på stallströmarknaden för

Pellets från Broaryd används som stallströ.

Pellets från Broaryd används också som stallströ.

framtiden. Här stannar inte möjligheterna vid nationsgränserna. Ridsport är en global företeelse.
– Vi har faktiskt skickat en testsändning till Saudiarabien, där är ridsporten stor. Det blir spännande att se vad det kan leda till.
Spännande är ett ledord för ABT  nu. Det händer mycket i företaget. Det utvecklas och byggs till. Det blir mer fokus på export. Flera nyheter kommer att lanseras under året. Det är i den lilla småländska orten Broaryd det händer, kan man med fog säga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.