Från garaget till världen

ABT:s historia går tillbaka till 1988. Då startade Anders Bard upp en tillverkning av lastpallar i liten skala i garaget. Tanken var att Anders skulle kunna växla över från sitt yrke som sjökapten till ett liv på landbacken. Sjölivet och emballagetillverkningen drevs parallellt några år och i början på 90-talet togs steget. Företaget flyttade in i större lokaler och investerade mer i maskiner. ABT började fokusera sin tillverkning på pallkragar.

Sedan dess har företaget haft en jämn utveckling. I dag (2021) omsätter företaget kring 120 miljoner kronor och har 20 fast anställda.

Företaget ser sin personal som central och viktig. Tack vare en god utveckling har vi också haft förmånen att alltid kunna behålla personalen, även över de skakiga delarna av konjunkturen.

ABT är idag en av Skandinaviens största tillverkare av pallkragar. Det är ett helägt familjeföretag, med Anders Bard och hans familj som ägare.

ABT företagsskylt

Förädling och export

PallkragarProduktförädling och utveckling är företagets signum. Bland annat var ABT först i branschen med att erbjuda riktigt skarpa tryck på pallkragarna, med screentryck-teknik. ABT har hela tiden sökt sig till kunder som ställer höga krav på kvalitet. Bland de större kunderna idag återfinns många välrenommerade företag inom tillverkningsindustri.

Även om det är svensk industri som är det största kundsegmentet så siktar ABT på att öka sin exportandel. Idag står den internationella försäljningen för cirka 10 procent av omsättningen. Virke till Asien och stallströ till Förenade Arabemiraten är två produkter och marknader som återfinns i exportlistan.

Värme på lego

Värmebehandling ispm15Tillverkning av pallkragar och lock till pallkragar är ryggraden i tillverkningen. Men parallellt med att maskinparken utvecklats och utökats har också produktsortimentet ökat. Företaget erbjuder till exempel hyvling och kapning på legobasis. Även värmebehandling av såväl virke som pallar för att  klara kraven enligt ISPM15 och kunna skickas på export, kan erbjudas.

Svensk skog och svensk kvalitet

Råmaterialet till pallkragarna är virke hämtat från de svenska skogarna. Plywooden i locken finns av flera olika träslag. En springande punkt i företagets filosofi är kvalitet. Långvariga kundrelationer bygger på pålitliga leveranser och hög kvalitet.Företaget  uppfyller kraven enligt ISO 9001 kvalitetsledningssystem och ISO 14001 miljöledningssystem avseende tillverkning och försäljning av träemballage, främst pallkragar, samt hyvleriverksamhet.